17 oktober 2017

Restjes wegwerken of toch niet ...

Wie mij volgt, weet het al.
Ik haak voor de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld.
Mooi om gelijk restjes garen op te haken.
Ik begon met Stylecraft Special DK in in de kleur Vintage Peach (oudroze).De Grootste Gehaakte Deken wordt gemaakt van vierkanten.
Ik koos voor vierkanten van 20 bij 20 cm.
Mijn vierkant haak je zo:
Haak 32 lossen + 2 keerlossen met haaknaald 4,5 mm.
Ga verder met haaknaald 4,0 mm.
Dan haak je om en om 1 half stokje en 1 vaste.
Haak 2 keerlossen, keer je werk en haak weer om en om 1 half stokje en 1 vaste.
Het vierkantje krijgt zo structuur en een soort banen.


Na 32 toeren is het vierkant klaar.
Haak weer 2 lossen, keer je werk niet om, maar kantel het een kwartslag.
Haak nu langs de zijkant om en om 1 half stokje en 1 vaste.
Zorg dat je precies 32 steken krijg van hoek tot hoek.
Haak dan weer verder zoals bij vierkant 1.
Zo kun je zonder afhechten een aantal vierkanten aan elkaar haken.


Ik haakte zo lekker door.
Tot opeens mijn restjes garen op waren.
In mijn bak met restjes vond ik nog meer roze Stylecraft Special DK.
Maar ook dat was niet genoeg voor een deken van 1.40 bij 2.00 meter.
Dus kocht ik garen bij, al was dat vooraf niet de bedoeling.


De deken heeft 4 banen Pale Rose vierkanten en 3 banen raspberry.
Daarna twee banen van 7 blokken candyfloss.
In de laatste baan zie je alle 3 kleuren terug.
Om de buitenrand haakte ik drie toeren vasten ook in de drie kleuren roze.
Iedere hoek bestaat uit 2 vasten extra. 
Let op dat je bij de rand steeds 32 vasten per vierkantje haakt.
Dan gaat de rand niet trekken of lubberen.


Ik begon aan de deken om de restjes op te maken.
En ik eindigde met nieuwe restjes.
Voor een volgende deken?
Nog even over nadenken, want dekens zijn eigenlijk niet zo mijn ding.

Voor de Grootste Gehaakte Deken kunnen ze nog vierkantjes gebruiken.
10 bij 10 cm, 20 bij 20 cm of een hele deken van 1.40 bij 2.00 m.
Ieder vierkantje is welkom.


Fijne dag,


Margaret

23 opmerkingen:

 1. Ziet er heel mooi uit, maar ik denk je een schrijffoutje maakte. Je haakt om en om een half stokje en een vaste? En dat blijven herhalen? Er staat nl. na het keren haak je weer een halve VASTE en een vaste om en om.

  Ik vind het een heel mooie deken geworden, en tja, nieuwe restjes, een mens moet bezig blijven toch, haha. Maar als dekens niet echt jouw ding zijn, haak je je nieuwe restjes toch gewoon op tot vierkantjes, daar zijn ze vast ook heel blij mee! En misschien kun je die dan met allerlei verschillende steken haken, wordt het geen saai werkje om te doen.
  Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je me even op het foutje wijst. Ik heb het gelijk veranderd.

   Je hebt helemaal gelijk: een mens moet bezig blijven en alle restjes helpen daar bij. Ik volg jouw advies op en haak nu nog wat extra vierkantjes voor de grootste deken tot mijn restjes Stylecraft op zijn. Want voor de grootste gehaakte deken is ieder vierkantje welkom.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 2. Ja, dat was ook mijn gedachte, dat je van de restjes best alleen vierkanten kunt haken en dat inleveren.
  Prachtig, je deken!
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed idee om gewoon de restjes zo op te haken en de vierkantjes ook te doneren voor de grootste gehaakte deken.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 3. Prachtig Margaret ... restjes of geen restjes ...
  Fijne dinsdag ... lieve groetjes Valerie ♥

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je lieve reactie. De restjes garen haak ik op in nieuwe vierkantjes. Want elk vierkantje is welkom voor de grootste gehaakte deken. En zo voorkom ik dat ik weer restjes in de kast opruim.

   Lieve groetjes, Margaret

   Verwijderen
 4. Oh mooi!! Helemaal mijn favoriete kleuren! En leuk, die kleurenbanen en dan een strook met gemengde vierkantjes...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Door de strook met de gemengde vierkantjes zie je beter dat de deken echt uit allemaal vierkantjes bestaat. Dat is voor de grootste gehaakte deken de bedoeling. Nu lekker de restjes ophaken in nieuwe vierkanten.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 5. Dat is een heel mooie deken geworden! Tsja, met de restjes kun je.... vierkanten haken. Of een fijne amigurumi ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op de Knit & Knot beurs vertelden de dames van de grootste gehaakte deken dat ze nog veel vierkantjes en dekens kunnen gebruiken. Dus haak ik van de restjes gewoon nog wat vierkantjes. Daarna wordt het weer eens tijd voor een leuke amigurumi.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 6. Mooi hoor, zonde om weg te geven, ik hoop dat ze er erg blij mee zijn!
  Misschien even wegleggen, je nieuwe restjes, wie weet wat er op je pad komt :)
  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De dekens uit de grootste gehaakte deken worden na de recordpoging geschonken aan een goed doel. Daarom heb ik steeds gedacht aan het weggeven van mijn deken. Ze zijn er blij mee en kunnen nog veel vierkantjes en dekens gebruiken. Dus de restjes haak ik lekker op in vierkantjes. Daarna ga ik weer eens aan de slag met een leuke knuffel.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 7. Goed bezig!
  En wat een leuke steek, Margaret. Die ga ik onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooie deken is het geworden. Die zou ik niet zo maar weg kunnen geven.
  Als ze ook vierkantjes kunnen gebruiken kun je alsnog de restjes opmaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooie deken Margaret, superleuk patroon en mooie kleuren ook!
  Wij gaan volgende maand onze dekens inleveren, hopelijk halen ze het met de record poging.
  groetjes,
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goed bezig Margaret. Heel erg leuk die deken. Gaaf dat je meewerkt aan de grootste deken.
  Fijne woensdag.

  Lieve groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jouw bijdrage voor de grootste deken is in ieder geval mooi! En er zijn nog zo veel andere leuke dingen die je met setjes kan doen. Wat dacht je van bijvoorbeeld een vaatdoekje?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een bijzondere manier van blokken haken....het resultaat lijkt me erg leuk. Ik zie al een hele lappendeken voor me. Dank je wel voor het idee....X Tertia

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een mooie structuur geeft deze steek. Het goede doel zal blij met jou zijn, dat je zo een mooie deken voor ze hebt gehaakt.
  Groetjes Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zo gaat dat met restjes. Ik heb ook heel veel restjes. Vorige week zijn wat restjes naar de scouting van oudste dochter gegaan. Wat een prachtige deken heb je gemaakt. Dat aan elkaar haken van blokken kende ik niet. Goed idee, dat ga ik proberen. Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een mooi patroon! Dit ziet er heel mooi uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. wat een prachtige deken is het geworden!!!
  wat ik met restjes doe.. is gebruiken bij amigurumi poppetjes, daar heb je immers voor een jurkje of broekje steeds maar heel weinig nodig! en van de grotere restjes tesamen met een nieuwe bol maak ik nu omslagdoeken met bloemen en randjes

  BeantwoordenVerwijderen

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...