13 januari 2016

15 minuten haakhuiswerk

Wat zijn er veel haakmogelijkheden.
Schattige amigurumi, warme sjaals, mooie dekens ...
Iedere dag zie en bedenk ik nieuwe dingen die ik wil haken.
Maar ja, wat doe je dan met haakwerk dat niet af is?

Mijn goede voornemen was eerst mijn werk in uitvoering (WIP) afmaken.
Dan pas beginnen aan iets niets.
Als je mijn blog vaak leest, dan weet je hoe het met mijn voornemen is afgelopen.

Graag deel ik een tip met je die voor mij goed werkt.

De 15-minuten-regel!!!


Leg voor je gaat haken de materialen klaar.
De spullen voor het nieuwe project waar je zin in hebt.
Maar ook de spullen van een project dat niet af is.
En een kookwekker of stopwatch.

Zet de kookwekker of stopwatch op 15 minuten.
Werk een kwartier aan het project dat niet af is.
Na dat kwartier is je haakhuiswerk klaar.
Je mag nu werken aan je nieuwe project.

Morgen laat ik zien dat de 15-minuten-regel voor mij werkt.

Nog twee extra tips:

1. Heb je na de 15 minuten haakhuiswerk zin om door te haken?
    Lekker doen.
    Dan heb je jouw werk in uitvoering eerder dan gedacht klaar. 
    Heerlijk!

2. Zorg er wel voor dat het nieuwe project niet ook een Work in Progress wordt.
    Begin dus niet aan nog een nieuw haakwerk.

Probeer de 15-minuten-regel eens uit.
Op je haakwerk dat in een kast of hoekje ligt te wachten.
Of bij ander werk in uitvoering dat maar niet af komt.
Geeft de 15-minuten-regel jou ook een goed resultaat en blij gevoel?

Fijne dag,


Margaret

26 opmerkingen:

 1. Goeie tip!
  Alsof je dit voor mij geschreven hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een idee voor alle haaksters en breisters die projecten hebben liggen die niet af komen. Ik hoop dat het ook iets is voor jou.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 2. Het lijkt een goede tip!
  Maar wat als je zo veel van die onaffe dingen hebt liggen?
  Elke dag een andere voor je nieuwe project leggen, of iet wiet waait doen en gewoon 2 WIP's klaar leggen?

  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Begin gewoon met één WIP die je heel graag wilt afmaken. Een project dat je vaak aankijkt alsof het wil zeggen: Neem mij!. De rest laat je gewoon liggen voor later. Die WIP's komen op een ander moment wel weer langs en daar hoef je nu gewoon even niet naar te kijken of aan te denken.
   Gewoon één ding tegelijk en dan lekker genieten als je de WIP klaar hebt.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 3. Ik denk dat het wel een goed idee is, ik ga 'm zeker proberen, maar nu nog niet. Ik start net weer een nieuw werkje op en dat is een haastklusje :-)
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een haastklusje vraagt nu je volle aandacht. Daarna kun je weer een project oppakken dat nog niet af is.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 4. Het lijkt mij wel wat, voor mij werkt het eerder andersom, ik mag van mezelf niet met teveel werkjes tegelijkertijd bezig zijn, met jou tips zou dat best kunnen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Door de 15-minuten-regel, een beperkt doel en door maar één of twee nieuwe werkjes heb ik de komende tijd niet teveel werkjes tegelijk om handen. Precies zoals jij het al doet. Dan is alles te overzien.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 5. Goede tip, die ga ik eens proberen. Ik ben nu met oude projecten bezig, maar nieuwe lonken ook. :-)
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eén of twee projecten waar je al mee bezig bent combineren met één nieuw project. Werk lekker aan die twee of drie projecten tot je er één klaar hebt. Dan kun je kiezen of je er weer iets bij neemt. Met de 15-minutenregel en niet teveel werkjes komt er veel haakwerk klaar.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 6. Ik kijk hier echt van op, alsof haken een "moeten" is geworden, maar ik heb waarschijnlijk makkelijk praten, want ik heb hoogstens 2 projecten tegelijk en dan is dat allebei voor een heel andere gelegenheid (bijvoorbeeld een project speciaal voor onderweg of iets waarbij je ook fijn kunt kletsen tijdens het haakcafe) Meestal heb ik zelfs maar 1 project om te haken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het zoo knap zoals jij en sommige anderen zich helemaal kunnen focussen op één haakproject. Helaas hoor ik bij het leger van haaksters die zich laten afleiden door nieuwe haakideeën en haakpatronen. Dan kan de 15-minuten-regel helpen om werk ook echt af te maken.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 7. Hey Margaret,
  Wat een goed idee. Ik heb mezelf ook als goed voornemen om elke keer eerst een oud project af te maken en dan pas aan iets nieuws te beginnen. Ik heb al 2 oude projecten af Jeej. :-). haha. Fijne donderdag.

  Lieve groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat goed van je dat jouw voornemen werkt en dat je al twee oude projecten af hebt gemaakt. Dat geeft echt een juichgevoel. Op naar de volgende haakprojecten.

   Groetjes en fijne donderdag, Margaret

   Verwijderen
 8. Ik denk dat iedereen meer tijd voor haken kan hebben als we minder lang achter de PC blijven hangen ;-) Voorkomt meteen dat je weer allerlei mooie projecten tegen komt die je ook wil maken en alvast aan begint...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O jee, jij ligt de vinger precies op de goede plek. Minder bezig zijn met social media zal zeker ook helpen. Ik ga proberen om jouw goede advies ook te gebruiken naast mijn nieuwe aanpak. Dan ga ik vast als een speer met mijn haakprojecten.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
  2. Kost mij moeite om mijn eigen advies op te volgen hoor ;-)
   Maar ik doe mijn best

   Verwijderen
  3. Bij mij werkt het goed als ik er een kookwekkertje bij gebruik. En na de 15 minuten met iets leuks nieuws bezig ga, zoals nu één van de CAL-dekens. Gewoon een poosje proberen of deze aanpak ook voor jou werkt.

   Succes en veel haakplezier, Margaret

   Verwijderen
 9. Reacties
  1. Dank je voor je reactie. Ik hoop dat anderen ook iets aan dit idee hebben.

   Groetjes en fijne dag, Margaret

   Verwijderen
 10. Wat een super tip! Ik ga hem zeker onthouden en toepassen. Dankjewel!
  Lieve Groetjes
  tertia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je oude projecten liggen, dan kan deze aanpak fijn zijn om te gebruiken.
   Jij bent vaak mt grote haakprojecten bezig, die prachtig worden en waar je echt een flinke doorzetter voor moet zijn.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 11. Haha! Dat doe ik inderdaad ook soms met (uitstel)klussen waar ik om de een of andere manier maar niet aan toekom of niet aan begin...de timer zetten en daarna iets leuks gaan doen. En vaak valt de klus dan best mee en ga ik er lekker door mee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo goed om te horen dat het ook voor jou zo werkt. En met een timer werkt het extra goed. Ook ik merkte dat als je eenmaal bezig bent je ook weer plezier krijgt in een oude klus. Zo fijn als zo de klussen toch klaar komen.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 12. Normaal als ik iets begin maak ik het direkt af omdat het dringend is,ben nu kousen voor mijn man en kleindochter aan het breien en een catnescol voor de dochter aan het haken.Het haakwerk kan ik gemakkelijk overal mee nemen ik haak altijd in de auto en als ik naar mama in het rusthuis ga haak ik ook.Groetjes Marie-Claire

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het zo knap dat jij je zo goed richt op het brei- en haakwerk waar je mee bezig bent. Dan krijg je geen oude werken die niet klaar zijn. Helaas laat ik me soms afleiden door leuke nieuwe ideeën en patronen. Dan leg ik het eerdere werk 'even' weg. Nu probeer ik dat te veranderen.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...