13 maart 2019

Een haakboek of liever losse haakpatronen?

Afgelopen weekend liet ik je de eenhoorn zien, die ik wil haken.
Het patroon is een los patroon in een kleine boekje.
Tegelijk met dat patroon kocht ik dit boek:In dit boek staan leuke patronen van Lilleliis.
Toen ik haar eerste haakboek kocht, bestond het nog alleen in het Lets.
Lilleliis tweede boek is gelukkig gewoon in het Nederlands.
Dit haakboek kost € 15,99 en staat mooi op mijn boekenplank.
Te wachten tot ik er iets uit ga haken.Losse patronen of haakboek?

Ik was wat aan het dubben.
Koop ik liever een haakboek of toch beter losse patronen?


Losse haakpatronen kosten vaak rond de 4 à 5 euro.
Die patronen haak ik bijna allemaal.

Maar uit mijn haakboeken haak ik vaak maar één of twee dingen.
Had ik dan niet beter die patronen los kunnen kopen?

Ik ben benieuwd wat jij doet.
Koop jij liever een haakboek of ga jij voor losse haakpatronen?
Of werk jij alleen met haakpatronen die ontwerpers gratis op hun blog zetten?

Fijne dag,

Margaret

26 opmerkingen:

 1. Ik heb best wat haakboeken, weinig losse kooppatronen. Die laatste koop ik als ik iets echt wil en het is niet in een boekje te vinden. Maar veel van mij boekjes heb ik gekregen met mijn verjaardag bijvoorbeeld. Uit een aantal boekjes heb ik nog helemaal niets gemaakt, zo zonde! Ik heb één boekje dat zijn geld meer dan waard is: mijn knuffels van sokkenwol, Kristel Droog, daaruit heb ik bijna alle patronen wel minimaal 1x gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn familie is blij met mijn haakhobby, want een haakboek is voor hen ook leuk om cadeau te geven. Het is heerlijk om de haakboeken af en toe eens lekker door te bladeren en inspiratie op te doen. Dat heb ik met losse patronen minder. Het boek van Kristel is een echte topper.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 2. Mooi boekje!
  Ik heb wel enkele haakboekjes, verder zijn op het 'net' veel gratis patronen.
  De deken waar ik pas aan begonnen ben is wel een kooppatroon, maar die heb ik van een vriendin gekregen (mazzel).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op het 'net' is echt heel veel leuks te vinden. Die ideeën verzamel ik op mijn Pinterestborden. Ook heb ik veel van die gratis patronen opgeslagen. Regelmatig kan ik anderen aan een patroon helpen als het niet meer op internet is te vinden.
   Mazzel dat je het patroon van jouw vriendin kreeg.

   Veel haakplezier, Margaret

   Verwijderen
 3. Ik heb een leuke verzameling boekjes, maar koop af en toe ook wel eens een los patroon.
  Verder haal ik veel van internet, want ook daar zijn hele leuke dingen te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe het net als jij. Haakboeken zijn leuke cadeautjes om te geven en te krijgen. Losse patronen koop ik als ik het echt ga haken.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 4. Ik haak niet zo veel en haak graag gratis patroontjes, gewoon omdat ik niet zo goed ben in haken en dus niet veel geld uit wil geven aan patroontjes.
  Boeken vind ik leuker dan losse patroontjes, je kan altijd vallen voor een bepaald patroon. Ligt er net aan in welke fase je zit (zo werkt dat bij mij), dan blader ik het boek door en wie weet zit er ineens iets bij wat ik eerder niet leuk vond.
  Ook leen ik wel boeken van de Bieb, zodat ik eerst kan kijken of ik het wil kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je beter wordt met haken, dan ga je ook naar andere patronen kijken. Dan is het fijn om wat haakboeken weer eens door te bladeren. Ook bij bekende ontwerpsters zie je dat hun patronen door de tijd heen veranderen. Boeken zijn dan leuker dan losse patronen.

   Groetjes en veel haakplezier, Margaret

   Verwijderen
 5. ik haak van alles, patroontjes van internet, af en toe koop ik een patroontje. Haakboekjes probeer ik te lenen bij de bieb en als er dan veel in staat dat ik wel haken wil koop ik het boekje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Slim om boekjes eerst te lenen en dan de echte toppers later te kopen. Dan blijft een haakboek minder gauw ongebruikt in de kast staan.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 6. Ik heb aardig wat haakboeken, maar haak toch het liefst losse patronen van mijn favoriete ontwerpers. Uit de boeken haak ik weinig al neem ik me dat wel voor. Het is wel duurder losse patronen.
  gr lisette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als de haakboeken alleen mooi staan te wezen in de kast en je losse patronen echt haakt, dan ben je toch beter af met de losse patronen. In boeken staan meer patronen, maar haak je er niets uit dan zijn ze een stuk duurder dan alleen losse patronen.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 7. Mijn voorkeur gaat uit naar losse patronen. Ik heb wel een aantal haakboeken, maar uiteindelijk blijkt dat ook ik daar nagenoeg niets uit haak. Meestal 1 patroon uit het hele boekje. En een los patroon vind ik fijner, daar kan ik gewoon op schrijven en afvinken wat ik gedaan heb. Groetjes, Monique

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had nog niet eens gedacht aan het voordeel van het schrijven en afvinken op het losse patroon. Dat doe je niet in een mooi haakboek.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 8. Hey Margaret,
  Ik heb van alles. Ik heb betaalde patronen, boeken en gratis patronen. Ik vind het allemaal wel wat hebben. En ja, als er geen boek is maar de ontwerpster vind ik geweldig, dan koop ik de patronen ook los.
  Fijne avond.

  Lieve groetjes,
  Emily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We lijken wel wat op elkaar wat patronen en haakboeken betreft. Veel hangt af van waar je zin in hebt om te haken.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 9. Ik heb enkele haakboeken. Maar ik koop eigenlijk geen nieuwe meer. Tenzij ze echt anders zijn. Zoals de japanse boekjes. De overige nieuwe boeken leen ik in de bieb. Losse patronen koop ik wel. En ik testhaak ook graag waardoor ik veel nieuwe patronen krijg. De gratis patronen zijn vaak ook prima.
  Al met al... een mix van losse patronen of gratis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dan ontwerp je zelf ook nog veel gave patronen. Het testhaken is ook leuk om te doen.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 10. Ik heb verschillende losse patronen, maar ook een kast vol haak-, handwerk- en andere knutselboeken over verschillende onderwerpen/haaktijdschriften. Ik kom ook regelmatig leuke gratis patroontjes tegen. Een boek koop ik alleen als er meerdere dingen in staan die ik wil gaan maken. Het liefst fijne basispatronen, waar je zelf mee kunt variëren. De laatste tijd koop ik niet veel meer, alleen als ik een boek of tijdschrift heel inspirerend vind. Als ik er heel blij van word, zeg maar. Dan zet ik het ook wel op mijn verlanglijstje. Ik ben wel heel blij met en zuinig op mijn 'bibliotheek'.
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een eigen bibliotheek met boeken is heerlijk. En zeker boeken met veel basispatronen om zelf mee te variëren. Ik voeg wel eens delen uit het ene boek samen met delen uit een ander boek. Het blijft bijzonder dat er steeds weer nieuwe dingen worden ontworpen om te haken en te maken.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 11. ik heb boeken en tijdschriften en haak ook van internet... de boeken zijn niet zonde.. wat je er nu niet uithaakt , maak je misschien volgend jaar of later.
  ik heb vaak opdrachten en weet wel zo ongeveer wat ik aan boeken heb en dan zoek ik het op! heb slechts 3 boeken helemaal uitgehaakt..de meeste boeken haal ik bij boekenvoordeel.. dan heb je soms wel 2 haakboeken in 1 boek samengebonden voor maar 7,50

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Boeken blijven leuk om op te pakken en later weer eens iets uit te haken. Daarom vinden sommige haaksters en breisters het ook fijn om oude handwerkboeken te gebruiken. Boekenvoordeel heeft vaak leuke haakboeken voor een schappelijke prijs.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 12. Beetje laat, mijn reactie, het bleef er even bij.
  Ik vind losse patronen vaak zo duur. Ik vind een boek vaak een betere koop. Al moet ik toegeven dat er ook verrassend veel boeken in mijn kast staan waar ik nog nooit iets uit gemaakt heb.... Dan ben ik in eerste instantie heel enthousiast over een boek en blijkt dat het in de praktijk toch niet helemaal m'n ding is. Tegenwoordig leen ik heel veel boeken uit de bieb. Is het heel erg leuk, dan koop ik het alsnog!
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je een reactie geeft op mijn berichtje. Eerst een boek lenen is een goede tip. Dan kun je een patroon uitproberen en bevalt het boek goed, dan kun je het nog kopen. Dat ga ik zeker ook eens doen.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 13. Tot enkele jaren terug kocht ik altijd boekjes. Nu voortaan losse patronen, omdat ik niet alle patronen uit een boekje haak.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Boekjes kun je op een wensenlijst zetten voor een verjaardag of zo. Het zijn vaak leuke cadeautjes om te geven en te krijgen. En uit de gekregen boeken haak ik meestal wel een paar dingen.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...