16 mei 2018

Als blogger hoef ik toch niets met de AVG?

Al gehoord over de AVG?
Klinkt als een nieuwe ziekte.
Maar nee, het is een nieuwe Europese wet, die vanaf 25 mei 2018 geldt.
AVG is Algemene Verordening Persoonsgegevens.
Deze wet regelt dingen rond privacy en persoonsgegevens."
Ondernemers moeten van alles doen voor de AVG.
"AVG is niets voor mij", dácht ik.
"Ik ben geen ondernemer en ik heb geen webshop.
Ik blog lekker zonder commercieel doel en verzamel geen persoonlijke gegevens."
Dat dacht ik vol onschuld tot ik dit bericht las.

1. Lezers van mijn blog kunnen reageren op mijn berichten.
Zij laten dan hun naam achter.
Die persoonlijke gegevens worden op mijn blog opgeslagen.
Dat is al genoeg om iets voor de AVG te moeten doen.

2. Ook deel ik wel eens een naam of iets van social media op mijn blog.
Niet om er zelf beter van te worden, maar goedbedoeld voor mijn volgers.
Helaas weer een reden waardoor ik iets met de AVG moet.

3. Omdat ik geen wizzkid ben, heb ik een Blogger-blog.
Met de statistieken kan ik zien wat het favoriete bericht is.
Ook is te zien waar over de wereld naar mijn blog wordt gekeken.
Leuke weetjes waar ik verder niets mee doe.
Helaas weer een punt voor de AVG.

4. Een blogbericht zonder foto's is saai.
Ik blog graag over handwerkbeurs, workshop of boeklancering.
Natuurlijk met wat ter plekke gemaakte foto's.
Staat er iemand herkenbaar op een van de foto's,
dan is alweer de AVG van toepassing.
Ik zoek maar niet verder naar redenen.
AVG, brrr ..., maar ik moet er iets mee.
Nog geen idee wat en hoe.
De wet is een warboel van informatie en voor mij nog heel onduidelijk.
Welk probleem moet deze ingewikkelde wet oplossen?
Voor mij (en misschien ook voor jou) schept het nu alleen maar problemen.

Ben jij ook blogger, bedenk dan of jij ook te maken hebt met de AVG.
Op het blog van Charlotte's Law vind je handige berichten over de AVG.

Hoe zit het met de AVG en Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter enz.?
Weet jij het?
Ik hoor het graag van je.Fijne dag,


Margaret

36 opmerkingen:

 1. Oh bah, dat wist ik ook niet (wie wel vraag ik me af) en een "mooi" ontmoedigingsbeleid voor de hobbyblogger. Dáár heb ik dus helemaal geen zin in. Bij mij rijst eigenlijk maar één vraag: en wat als je niet voldoet aan de AVG?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarschijnlijk weten veel hobbybloggers niets van de AVG. Ik weet niet wat er gebeurt als je hier niet aan voldoet. Maar ik hoorde op tv dat er fikse boetes uitgedeeld gaan worden als je niet voldoet. Dat speelt vooral als iemand je aanmeldt bij de waakhond omdat hij/zij vindt dat je niet goed omgaat met zijn/haar privacy.

   Ik denk dat er bij het maken van deze wet onvoldoende is nagedacht over de onbedoelde effecten, zoals ook bij diverse andere Europese wetten het geval was.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
  2. ik heb inmiddels een mooie privacyverklaring gevonden. Daar ga ik eens mee aan de slag.

   Verwijderen
  3. geen blog over haken en kijk eens wat je te weeg brengt.... haha

   Verwijderen
 2. Ja, ik zoek al de hele tijd info op hieromtrent, een moeilijke materie! Ik ga een privacy-disclaimer op mijn blog zetten om te beginnen. Blijkbaar kunnen er hoge boetes uitgedeeld worden als je niet in orde bent. Net als jij blog ik niét commerciëel, maar toch... Pffh! Ik heb ook geen zin om een advocaat of webdesigner in te schakelen, het hoeft voor mij geen geld te kosten!
  Ik ken één of 2 bloggers die hierdoor hun blog al hebben stopgezet, enorm jammer!! Ik ga proberen dit weekend alvast een begin te maken ivm die privacy disclaimer, maar véél bloggers hebben hieromtrent nog niets gedaan dus ik denk toch dat ze nog niet meteen boetes gaan uitdelen. Ik vermoed trouwens dat dit enkel zo zal zijn als er iemand klacht indient tegen jou. (Wat absurd zou zijn, want als je op een blog reageert, dan wéét je toch dat er ergens gegevens van jou op het web staan?)
  PS: Goed dat je het even meldt hoor, want velen waren wss niet op de hoogte...
  Succes ermee Margaret.
  Groetjes, Sigrid x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas hebben ze in Europees verband een ingewikkelde wet opgetuigd om waarschijnlijk grote problemen aan te kunnen pakken. Helaas treffen ze hiermee (onbedoeld) hobbybloggers en vrijwilligers. Ook bij sportverenigingen en op scholen worstelen ze met deze wet.
   Goed idee om een privacy-disclaimer te maken. Dan laat je in ieder geval zien dat je gegevensbeheer en privacy serieus neemt.
   Ik ga daar ook eens naar kijken.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 3. Hey Margaret,
  Ik heb het inderdaad van de week ook ergens voorbij zien komen. Ik had eigenlijk geen idee of dat ook voor mij gold. Maar dus toch. Heel erg bedankt voor de info en je bericht. Goed om te weten en ik ga er zeker even een bericht over schrijven, is dat voldoende?? Zoals wat jij nu hebt gedaan??
  Fijne dag Margaret.

  Lieve groetjes,
  Emily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met een bericht over de AVG ben je er niet. Lees eens de blogs waar ik naar link. Daar vind je meer tips over wat je moet doen voor de AVG.
   Misschien is een privacydisclaimer op je blog al een mooi begin.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 4. Ja, ook ik ben er mee bezig. Ik denk dat heel veel bloggers stoppen met bloggen om deze reden. Op "bloggen en loggen" staat er ook eea in begrijpelijke taal en op de site van autoriteit persoonsgegevens kun je ook informatie vinden (al us die een stuk minder duidelijk)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je de officiële informatie leest, dan blijven er veel vragen over. Op "bloggen en loggen" wordt het iets duidelijker. Ik denk dat veel mensen op andere social media dan blogs ook dingen plaatsen die onder deze wet vallen. Daar heb ik dan weinig acties op gezien.
   Helaas zijn er fikse boetes in het vooruitzicht gesteld, dus we zullen er met zijn allen wat mee moeten doen.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 5. Wat een toestand, he. Ik ben momenteel ook bezig met het verzamelen van informatie om een fatsoenlijke privacyverklaring in elkaar te flansen. Het wordt me langzaam allemaal wat duidelijker. Ik kan alleen nog geen informatie vinden over de gegevens die Blogger gebruikt voor de statistieken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb jij al ergens handige tips gevonden om zo makkelijk en snel mogelijk aan de AVG te voldoen?
   Blogger is van Google. Misschien kun je daar informatie vinden over de statistieken. In de cookies-melding van Blogger staat ook handige informatie al blijft onduidelijk wat zij verder precies doen. Het is ook de vraag in hoeverre wij daar achter kunnen komen.

   Succes met het tackelen van de AVG, Margaret

   Verwijderen
  2. Dank je wel voor de tip. Ik heb op dit moment wel 15 pagina's open staan op mijn laptop met informatie waarvan ik stukjes wil gebruiken voor mijn privacy verklaring. Helaas niet 1 precies passende.

   Verwijderen
 6. Gatsie nu lees ik het weer bij jou, ik moet er echt mee aan de slag. Dank voor het delen. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas telt een gewaarschuwd mens voor twee. Er staan fikse boetes op als je niet voldoet aan deze wet.

   Succes met het tackelen van de AVG, Margaret

   Verwijderen
 7. Ik heb het al in orde gemaakt op mijn blog. Heel lief, je mag gebruik maken van de privacyverklaring die je vindt op simpelrijkleven onder voorwaarde van vermelding van je bron. Misschien hebben andere hobbybloggers hier ook iets aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat lief van je om toestemming te geven voor het gebruik van de privacyverklaring. Ik ben zelf al wat aan het schrijven, maar een goed voorbeeld helpt daar zeker bij. Natuurlijk vermeld ik de bron als ik jouw privacyverklaring ga gebruiken. Hopelijk hebben meer bloggers hier iets aan. Dank je wel.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
  2. Die van simpelrijkleven is inderdaad een handige basis!

   Verwijderen
 8. Ik vind het ook een hele ellende. Ik heb deze week er ook een blog aan gewijd.
  Het jammere is dat er al een heleboel blogs gestopt zijn. Jammer is dat.
  Ik heb de reacties uitgezet. Dan voldoet mijn blog volgens mij aan de nieuwe wet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oh maar da's ook jammer. Een blog zonder reacties zou ik toch niet zo leuk vinden.

   Verwijderen
  2. Wat triest dat een onduidelijk, complexe Europese wet het effect heeft dan mensen met hun blog stoppen. Zouden de makers van de wet echt goed hebben nagedacht over alle effecten van hun wet. Er zijn in mijn omgeving ook mensen met hun vrijwilligerswerk gestopt door deze wet. Dat kan toch allemaal niet de bedoeling zijn?
   Ik denk dat veel mensen zich er niet van bewust zijn dat dezelfde wet ook voor hen kan gelden als ze op andere Social Media zitten.
   Met het uitzetten van reacties op jouw blog heb je één punt aangepakt. Of je dan geheel aan de wet voldoet verschilt per blog. Er zijn namelijk nog veel meer punten waardoor deze wet voor je kan gelden.
   Ik ben bezig met een privacydisclaimer en hoop daarmee aan de wet te voldoen. De reacties van volgers en de 'gesprekken' vind ik juist zo leuk aan een blog.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 9. Pffff.... Ik las je blog bericht deze middag en nu ook de vele reacties! Ik wist ook van niks en ben dan ook totaal een leek op zo'n gebied. Help!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn een paar bloggers al bezig om iets te maken voor de AVG. Ook zijn de mensen achter Wordpress al actief om mensen een handje te helpen. Ik denk dat we met wat rondkijken op internet misschien meer handige handreikingen gaan vinden. Want bijna iedere blogger heeft hier mee te maken.
   Vanaf maandag ga ik ermee aan de slag en ik deel mijn stappen op mijn blog, ook al ben ik ook maar een leek. Misschien hebben anderen er ook iets aan.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
  2. Dank je. Ik kom morgen eens terug lezen op je blog.

   Verwijderen
 10. Jeetje! Bedankt voor je berichtje. Belangrijk om er als hobby-blogger toch eens voor te gaan zitten, zou een privacy-disclaimer dan voldoende zijn?

  Groetjes,
  Renske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik las op een blog dat er nog iets meer nodig is dan alleen een privacy-disclaimer. Maar het fijne weet ik er nog niet van. Zodra ik meer weet, laat ik het je weten.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
  2. Dankje! Ik ben er nu maar even voor gaan zitten.

   Verwijderen
 11. o jee....is er niet ergens een hoop zand , waar ik mijn hoofd in kan steken??? helemaal geen zin om dit allemaal uit te zoeken... hoop dat de soep niet zo heet gegeten wordt alstie opgediend wordt! dus dit is weer wat anders dan dat je op elk blog moet drukken op ...ik snap het...over de cookies?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij bloggers onder elkaar zoeken een handige, zo simpel mogelijke oplossing voor de AVG. Als ik dingen vind over hoe deze zaak aan te pakken, dan laat ik het op mijn blog weten. Dan hebben anderen er ook iets aan.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 12. Jeetje. Volgens mij maak je mij net op tijd wakker😉 hier maar eens goed en snel induiken...dank voor dit bericht

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ga een pagina privacy toevoegen. Omdat ik op wordpress zit krijg ik van wordpress alle info al in het engels. Dus wat zij bijhouden en wat mijn plugins bijhouden. Die info heb ik ook. Dus ik ga dit vertalen en toevoegen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Handig. Voldoe je dan met die privacypagina helemaal aan de AVG?
   Helaas schrikken veel hobbybloggers terug van deze wet en sluiten hun blogs. Zo jammer. Succes met het vertalen en schrijven van jouw privacypagina.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
  2. Heel netjes van Wordpress! Blogger zou dit ook moeten doen...

   Verwijderen
 14. Ja handig. En veel plugins uitgezet of veranderd.
  Ik zal het laten weten als ik hem klaar heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben benieuwd. Doordat ik met blogspot werk, heb ik zelf minder te maken met plugins dan bij Wordpress. Maar ik hoor en lees graag jouw ervaringen voor de AVG.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
  2. mijn pagina is klaar op mijn blog en staat open. Dutchamigurumi.wordpress.com voor degene die het niet kennen. Woensdag komt er ook een blogbericht over.

   Verwijderen

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...