8 februari 2015

Misrekening over haaktijd

Eerder vertelde ik over de materiaalkosten van een deken.
Door veel mensen worden deze kosten aanzienlijk lager ingeschat.
Zelfs bij mensen die hun haakwerk verkopen komt deze misrekening soms voor.
Dan leggen ze alleen op het materiaal al zelf geld bij.


























Een andere misrekening is vaak de maaktijd.
Op 25 januari vond de Haakathon voor de Leprasctichting plaats.
Bij binnenkomst spraken een aantal mensen uit hoeveel Rode Katers zij gingen haken.
We hadden van 10.00 tot 17.00 uur de tijd (min de korte pauzes).
Vier, maar zeker drie was de mening van veel ervaren haaksters.

Iedereen ging aan de slag.
Om 13.00 uur waren twee haaksters met hun eerste kater klaar.
De meerheid was nog bezig met de staart of met het in elkaar zetten.


























Een aantal mensen kwam op deze dag niet verder dan 1 kater.
De meerderheid van de toch ervaren haaksters haakte er twee.
En twee dames haakten samen nog een derde kater 
(dat waren de supersnelle haaksters).

Iedere Rode Kater eiste zijn aandacht op.
Per kater kostte het zo'n drie tot vier uur haaktijd.

Ervaren haaksters schatten hun benodigde haaktijd per project vaak te laag in.
Mensen zonder haakervaring hebben geen idee dat zo'n kleine Rode Kater zoveel werktijd kost.
Willen zij een gehaakte knuffel kopen, dan hebben zij geen idee van de maaktijd.
Dus verwachten ze bovenop de materiaalkosten maar een klein bedrag voor het haken.


























Verkoop jij jouw haakwerk?
Hoe vertaal jij jouw uren haken dan in de kostprijs?

Denk je er over na hoeveel tijd in zelfgemaakte spullen gaat zitten als je iets koopt of verkoopt?

Fijne dag,


Margaret

26 opmerkingen:

  1. Jouw verhaal laat weer duidelijk zijn hoe bijzonder handwerk is. Dat zelfs de ervaren handwerksters hun productiviteit hoger inschatten dan die werkelijk is! Zou het komen doordat je thuis ws nooit een hele dag aaneengesloten aan het haken bent? Blijf ik bij mijn conclusie: echt handwerk van goed materiaal is onbetaalbaar. Als je daar een prijskaartje aan hangt wat materiaal, investering en uren recht doet is bv zo'n knuffel minstens E 30.00 waard. (uurloon van E 7.00; 4 uren; en bolletje katoen). Dan praten we niet over het vulsel en zwart garen wat je misschien ook moet kopen ;-).
    Nee, ik verkoop mijn maaksels niet. Niet alleen om bovenstaande redenen, ook omdat ik liever vrij wil zijn in wat en hoe ik iets maak.
    Ben benieuwd hoe anderen hierover denken :-)).
    Groetjes, Nelleke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heerlijk om vrij creatief bezig te zijn met de dingen die je leuk vindt. Bijvoorbeeld leuke dingen maken voor jouw kleindochter. Mijn moeder maakte tijdens haar ziekteproces veel pluche beesten. Dat gaf haar een verzetje. Die beesten belandden voor een groot deel bij de kleinkinderen. Mijn dochter praat nog steeds met liefde over die knuffels en over hoe oma dat allemaal voor haar maakte.
      Dus blijf lekker vrij maken waar je zin in hebt. Voor de mensen om je heen is dat van grote waarde.

      Fijn weekend, Margaret

      Verwijderen
  2. Af en toe krijg ik de vraag om een knuffel of omslagdoek te gaan haken. Als ik de uren reken dat ik daarvoor uittrek, is het niet betaalbaar. Een knuffel haken, daarvoor heb ik soms 6 uur de tijd nodig, zonder het rekenen van het halen van de katoenbolletjes, de kosten van de nieuwe haaknaalden, het patroon of boek waar het patroon in staat...
    Ik doe het eerder als hobby en ben blij als ik al uit de kosten kom, wat ik eraan 'verdien' gaat in een spaarpot. Rijk word je er niet van, of je moet voor een knuffel gauw €60,00 gaan vragen, als je de uren gaat rekenen, niet?!

    Groetjes Sofie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij weet hoeveel tijd je voor één knuffel nodig hebt met alles erop en eraan. Ik dacht dat ik de enige was die de benodigde tijd altijd te rooskleurig inschatte. Ik heb met plezier ervaren dat de meeste haaksters (en breisters) hetzelfde hebben.
      Ik bewonder handwerk en creatieve dingen nu nog meer.
      Jouw creaties zien er altijd echt mooi uit. Nu realiseer ik me beter hoeveel tijd je daar in steekt.

      Fijne zondag, Margaret

      Verwijderen
  3. Wel herkenbaar; dat verrekenen. Ik heb ook de neiging de tijd die ik nodig heb te laag in te schatten. Heeft ook te maken met wat Nelleke zegt; meestal trek je geen lange, aaneengesloten tijd uit voor het haken. op zich ook beter, anders zouden we misschien nog rsi oplopen. Ik kan bijv. Een grannysquare in 10 minuten haken, maar ik weet (nu) dat 6 in het uur niet haalbaar is.
    Ik heb mijn uren nog nooit doorberekend, maar zou ook niet weten hoe en voor welk bedrag. Ik vind ook dat ik (als hobbyhaakster) niet alles vol door kan berekenen, omdat ik het ook voor mijn plezier doe. Of ik zou iets 'moeten' haken waar ik geen lol aan heb :-)) maar dat doe ik niet. Ik maak wat ik leuk vind.
    En misschien zijn we met z'n allen te bescheiden? Denken we dat ons product het niet waard is? We zien altijd de puntjes waarop het beter had gekund?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Even dacht ik dat ik de enige was die de tijd altijd te rooskleurig inschat. Nu weet dat dat heel veel haaksters en breisters datzelfde doen.
      Natuurlijk gaat het om lekker bezig zijn, om lol en plezier. Blijf vooral doen wat je leuk vindt. Jouw creaties zijn altijd prachtig en ik bekijk ze graag op jouw blog.

      Fijne zondag, Margaret

      Verwijderen
  4. Zo geweldig zoals jij het aanpakt. Je steekt er echt veel tijd in, waar veel mensen geen weet van hebben. Zelf werk ik een beetje op dezelfde manier als jij. Veel delen en een klein beetje verkopen. Ik volg je graag en bewonder al jouw creaties.

    Groetjes, Margaret

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk om je berichtjes over dit onderwerp te lezen. Het is allemaal zo herkenbaar....échte handwerksters weten dat er nooit een lage prijs gerekend kan worden voor hándwerk, maar buitenstaanders hebben er totaal geen idee van wat een reëele prijs is.
    maar op andere gebieden geldt dat dan weer voor mij: zo vond ik bijvoorbeeld handgemaakte kerstballen toch wel erg prijzig (ook al had ik al rekening gehouden met het hándwerk), maar toen ik een documentaire er over zag, realiseerde ik me dat de prijs eigenlijk te láág was.
    Een ander voorbeeld, de wijn aan de Moezel: wij hebben een duitse wijnboervriend en van dichtbij mee mogen maken, hoeveel (hand)werk de wijngaarden op de zeer schuine hellingen met zich mee brengt (en dan heb ik het nog niet eens over de lichamelijke ongemakken die ontstaan door het werken in slechte houdingen). Na een jaar bikkelen wordt er voor een fles 4 of 5 euro gevraagd, dat kan toch niet...
    Zelf heb ik ooit poppen gemaakt, de kristalogen kosten toen f(gulden) 110,- en dan had ik verder nog níets! Het materiaal voor een pop kwam gemiddeld uit op f 200,- ('arbeidsloon' rekende ik niet eens) maar dat wilde men niet betalen......
    Mijn zusje maakt de prachtigste schilderijen en gebruikt daar goed materiaal voor....dus onbetaalbaar voor de 'leken'.
    Kortom: een goede prijs is voor de buitenstaanders vaak géén goede prijs :-)
    Het meeste wat ik maak, geef ik weg en de dankbare gezichten zijn gelukkig ook een hele fijne beloning!
    groetjes weer

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je voor je uitgebreide reactie en duidelijke voorbeelden. Mij zet het aan het denken ook over andere spullen die sommige winkels voor een habbekrats verkopen.
      Het is heerlijk om creatief te zijn en het handwerk aan anderen te kunnen schenken. Met als cadeautje een dankbaar gezicht en een fijne knuffel.

      Groetjes, Margaret

      Verwijderen
  6. Allereerst, wat ontzettend leuk dat je mee hebt gehaakt. Top!
    Ten tweede, wat betreft het inschatten van de tijd, dat blijft lastig. Om het voor mezelf wat inzichtelijker te maken hou ik het af en toe eens bij, bijvoorbeeld bij mijn Mochila tas heb ik een aantal toeren bijgehouden hoeveel minuten ik er per toer over deed en dan een gemiddelde daarover uitgerekend. Het is natuurlijk per toer best afhankelijk van het aantal kleurwisselingen maar het geeft toch enigszins een indicatie. Best leuk om te weten. En wat me bij amigurumi's altijd weer opbreekt qua tijd is het in elkaar zetten ;)
    Leuk onderwerp om mensen bewust te maken van eea Amber ;)
    Groetjes en fijne zondag, Wendy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een goed idee om af en toe bij te houden hoeveel tijd een toer of stukje van het werk kost. Ik ga dat ook eens proberen om wat beter in te kunnen schatten hoeveel tijd voor een werkstuk nodig is.

      Groetjes, Margaret

      Verwijderen
  7. Hahaha, nu ga ik voor de 2e keer reageren op dezelfde blogpost!
    Dit is echt iets waar je over na gaat denken! Over hoeveel waardering en bewondering ik heb voor diegenen die voor anderen patronen ontwerpen en beschikbaar maken!! Vaak gratis en bij wel betalen voor slechts een paar euro. Ik denk dat het misschien voor diegenen wel eens een heel gewenste of zelfs noodzakelijke bron van inkomsten kan zijn. (Dat is ook de reden dat ik "patronenroof" zo storend vind. Er zit zoveel tijd en liefde in die ontwerpen!!)
    Ikzelf verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik al mijn creatieve uitingen als hobby mag zien. D.w.z. : ik durfde vroeger niet naar de kunstacademie en heb daardoor een ander beroep gekozen dan kunstenaar. Het had maar zo gekund, dat het voor mij heel belangrijk was geweest om inkomsten te krijgen door mijn creatieve maaksels. In plaats daarvan heb ik salaris uit een vaste betrekking gekregen en genoeg om mijn hobby's van te betalen. Een luxe positie!!
    Voor diegenen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van handwerk is het vaak ploeteren, zoals Marjan ook al zegt. Petje af!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een fijne reactie. Jouw leven had er vast heel anders uitgezien als je naar de kunstacademie was gegaan. Soms is het goed om even over dit soort dingen na te denken.
      Ik ga nog meer het werk van anderen echt te waarderen. Of ht handwerk is van iemand uit mijn omgeving of van iemand die ik niet ken in een ander land.

      Vooral lekker creatief bezzig blijven en genieten van de mooie dingen,

      Groetjes, Margaret

      Verwijderen
  8. Ik denk dat als je van wat je ook haakt de uren bij het materiaal optelt het 'onbetaalbaar'wordt....en dan in die zin dat dan zij die niet weten hoeveel werk er in zit het totaal niet waard vinden wat je er dan voor vraagt.Wel vind ik het jammer dat handwerk vaak wordt ondergewaardeerd door 'leken'...ik heb dat wel gemerkt toen ik laatst op de creatieveteitsmarkt stond die ik samen met iemand had georganiseerd...mijn eerste ervaring met op een markt staan tot op heden.Ik vond het erg leuk,maar het stak mij wel een beetje dat mensen toch ooit met een afkeurend gebaar moesten laten weten dat t 'nogal wat was' wat je vroeg tegen hun metgezel....tja als ik de materiaalkosten tel en daarop een 10,- of 15,- voor het maken plaats(beetje afhankelijk van wat het is)dan voelt het best beledigend als je dat hoort en je hebt er een 13 tal uren werk in zitten.Mensen realiseren zich niet dat er ook duurdere wolsoorten bestaan waar je ooit mee werkt,e.d en hoeveel werk er wel niet in gaat zitten...ze doen het niet bewust denk ik,maar ik snap dan niet dat een ander niet kan begrijpen dat je handwerk nu eenmaal niet voor 'action-prijzen'kunt verkopen...daar tegenover ligt het ook niet in elke stad in een dozijn in een winkel...ze kopen iets unieks.Ik maak ook alleen waar ik zin in heb of leuk vind en niet op bestelling...zo heel nu en dan verkoop ik een keer wat...vaak aan bekenden via mijn facebook,maar ik geniet er dan wel van hoe blij diegene zijn met mijn product en ook vind ik het heerlijk iets wat ik zelf gemaakt heb kado te doen met verjaardagen e.d aan hen waarvan ik weet dat ze het waarderen...en zodoende kan ik daarvan een beetje bezig blijven zeg maar...je bent goedkoper uit met je kadootje als dat je iets gelijkwaardigs zou moeten kopen,geeft mij veel voldoening en ik blijf bezig

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt gelijk: het is jammer dat mensen jouw creatieve werk onderwaarderen.
      Misschien zijn we met ons allen teveel gewend aan al die supergoedkope spullen.

      Maar ... die zijn toch ook door mensen gemaakt. Waarom betaal ik daar een bijna onbestaanbaar laag prijsje voor? Waardeer ik hun werk dan op waarde en krijgen zij dan wat ze echt horen te verdienen voor hun werk?

      Blijf mooie creatieve dingen maken en vraag er een nette prijs voor. Luister niet naar al die 'leken'. Zij zijn helaas niet wijzer. Gelukkig zijn er ook mensen die waarderen wat je maakt. Heeft iemand het geld er niet voor over? Hun probleem. Wij weten beter, net als veel creatieve mensen om ons heen.

      Groetjes, Margaret

      Verwijderen
  9. Ik vind je berichten over dit onderwerp erg interessant om te lezen. Ik verkoop mijn werk nooit. Toevallig vroeg een vriendin of ik voor haar een deken wil haken. Dat doe ik graag en vraag dan alleen de materiaalkosten. Als je voor een deken uren moet gaan berekenen....dan wordt de deken onbetaalbaar. ik ben dan echt weken aan het haken...groetjes, Lotte

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niets mis mee om met liefde een deken voor een vriendin te haken. Zij waardeert je werk en geeft je een blij gezicht. Misschien doet zij eens ietss anders voor jou als vriendin terug.
      Blijft wel raar dat veel mensen verwachten dat anderen (vaak uit een land ver weg) voor zeer weinig geld prachtige spullen maken die ons bijna niets kosten.

      Ik ben benieuwd wat voor deken je voor jouw vriendin gaat maken.

      Veel maakplezier, Margaret

      Verwijderen
  10. Heel herkenbaar, ik merk ook dat er heel wat meer tijd in haakwerk zit, dan dat ik van te voren bedenk.
    Zelf haak ik voor familie maar ook in opdracht en voor de webwinkel. Best lastig om dan een goede prijs te bepalen . Als je uren rekent wordt het heel duur, en wat vraag je dan per uur? Op de facebookpagina Handmade LTD werd al gesproken over een minimum uurloon (dat is ruim 8 euro). Nou, dat vraag ik echt iet. Handwerk mag wel meer gewaardeerd worden. Veel mensen denken idd nog dat je het zo even doet. Tja, dat is dus niet zo. Aan de andere kant vind ik het ook leuk om mensen met een minder dikke portemonnee ook blij te maken met iets unieks. Blijft een beetje een tweestrijd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We zijn misschien teveel verwend door de superkleine prijsjes in sommige winkels, waardoor we de werkelijke kosten en waarden wat uit het oog zijn verloren. Eigenlijk kunnen die lage prijsjes in die winkels ook niet, want daarmee zorgen we gezamenlijk dat ergens anders in de wereld mensen veel te weinig verdienen. Maak je mooie, bijzondere dingen, dan mag je daar een redelijk bedrag voor ontvangen. Als we allemaal meer vertellen over de tijd die erin zit en de werkelijke materiaalkosten gaan anderen beter begrijpen dat dit handwerk een redelijke prijs kost.

      Veel plezieer met al jouw haakwerk, Margaret

      Verwijderen
  11. Hoi Margaret,
    goed van je dit berichtje. Meestal kom ik er pas achter als ik een patroon laat testen, of zelf ga testen hoe lang ik er mee bezig ben. Dan zet ik de stopwatch en laat hem lopen. En vaak doe ik ook dingen tussendoor. En dan ben ik eigenlijk meer tijd kwijt (omdat ik dan koffie drink of afgeleid wordt door het journaal. Toch ben ik een snelle haker. Maar niet altijd even precies ;-)
    De kosten van materialen is ook veel hoger dan mensen inschatten. Zeker als ik de duurdere - en betere katoen gebruik.
    Ik moet zeggen dat de knuffels die ik verkoop vaak leuk vind om te haken. En omdat het hobby is wil ik voor de haaktijd vaak niets terug. Maar het is goed dat je anderen hierop wijst. Mensen die niet haken zijn zich hier niet van bewust.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelukkig zijn veel creatievelingen hetzelfde qua het inschatten van de benodigde tijd en de kosten voor de materialen. Voor wie het helemaal als hobby doet, zal het misschien iets minder uitmaken, maar voor wie ervan moeet leven zeker wel. En ook de hobbyisten willen graag een klopje op hun schouder en verdienen waardering.
      Er meer over praten geeft anderen de kans om meer begrip hiervoor te krijgen ook al haken en breien ze zelf niet.

      Groetjes, Margaret

      Verwijderen
  12. Ik denk dat je de tijd om te haken niet juist kunt bepalen en zoals je al in een vorige reactie zei moeten we zoveel mogelijk op de blogs over ons handwerk praten .Wat de wol of katoen kost,hoeveel er nodig is om iet te maken en als het af is zeggen hoeveel tijd er nodig was ,dan gaan de mensen het misschien beginnen te beseffen dat eender welk handwerk veel tijd kost.Ik zeg altijd men kan zelfs niet meer gratis naar de wc daar moet er al minstens 40 cent voor betaald worden groetjes en iedereen nog heeeeeeeeeeeeeeeeeeel veeeeeeeeeeeeeeeeel handwerkplezier Marie-Claire PS de rode kater is heel mooi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een goed vergelijk: zelfs naar de wc gaan kost geld. Ik ben het helemaal met je eens. Het is goed om meer aan te geven hoeveel materiaal en tijd nodig is voor handwerk en zo samen weer meer gevoel voor de werkelijke waarde te krijgen.

      Groetjes, Margaret

      Verwijderen
  13. Wat een geweldige post en wat een goede reacties. Ik moet ook altijd erg lachen als mensen over mijn haaksels zeggen "dat moet je gaan verkopen". Ik zeg dan steevast "ok, dat is dan xx euro aan materiaalkosten + xx uren x een uurloon van 15 euro (wat belachelijk laag is als je dingen als pensioen, btw, belasting, verzekering, etc meerekent) = een x bedrag. "O nee, laat maar" hoor ik dan meestal lachend. Maar het is wel de pijnlijke waarheid. Door de Action (en co) is 'men' misschien gewend aan lage prijzen. Maar 'men' wil wel graag iets unieks... Een onhandige combinatie. Ik denk wel dat er een markt is voor exclusief handgemaakt, maar die is misschien lastig te vinden. Nee hoor, haken blijft voor mij lekker hobby. En ja, bij het noemen van het aantal uur schat ik het volgens mij ook altijd te laag in ;)

    Idem voor vilt trouwens; ik begon met handgemaakte sieraden en dat was net zo lastig. Gelukkig heb ik de mooie kans gekregen om een boek te mogen uitgeven en loopt mijn Etsy winkel met patronen best leuk. Per patroon is het natuurlijk een klein bedrag, maar je verkoopt een patroon meestal meerdere keren en het ontwerp/patroon/etc maak je maar een keer. Omgerekend is het niet veel, dus de losse patronen blijft voor mij 'erbij'.

    @Nelleke; dankjewel voor je verhaal. Ik heb precies dezelfde keuze gemaakt en ook ik ben blij dat ik al dit moois (erbij) MAG doen :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed om te horen dat we als creatieve mensen dezelfde dingen ervaren bij onszelf en bij anderen. De bijna-weggeefshops hebben geen goede invloed op veel mensen: we willen veel en liefst bijna voor niets. Achter dat bijna-voor-niets zitten ook hardwerkende mensen. Wat krijgen zij dan voor hun werk. Nog minder dan bijna niets.

      Zo goed dat jij met jouw boek en jouw Etsy-shop er wat bij kunt verdienen, naast een ander inkomen. Zo kun je zelf en anderen laten genieten van jouw creativiteit.

      Fijne dag, Margaret

      Verwijderen
  14. Fijn om dit te lezen Margaret. Het haken kost inderdaad heel erg veel tijd. Dit is ook precies de reden dat ik in mijn webshop ben gestopt met handgemaakte producten verkopen. Als je de materiaalkosten en de BTW eraf haalt hou je al niks meer over voor de prijs die mensen nog wel willen betalen. Je bent met een grote knuffel zo 6 - 8 uur bezig.
    Daarom ben ik nu helemaal overgestapt op het ontwerpen van haakpatronen voor mijn webshop. Mensen staan er niet bij stil wat handwerk eigenlijk kost. Zoals ik al zei, leuk om hier eens een goed stuk over te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...