6 februari 2015

Deken bestellen voor 25 euro

Ik krijg regelmatig vragen van lezers van mijn blog.
Over patronen, voor haaktips of over een bericht.
Soms wordt mij gevraagd of ik in opdracht iets wil haken.
Dan valt vaak op hoe weinig idee mensen hebben van prijzen.

Zo kreeg ik de vraag of ik een 1-persoonsdeken van granny's wil haken.
Niet de deken van deze foto, maar deze foto geeft je wel enig idee.

DROPS DESIGN A/S - DROPS pattern no. 131-52 van Garnstudio

Wat prijs betreft had de vraagsteller ongeveer 25 euro in gedachten.
Ze snapte dat er wat bovenop kwam voor het maakwerk, zeg 5 euro.

Veel mensen hebben geen idee van de kostprijzen van haakwerk.
Zelfs ervaren haaksters schatten de kosten soms veel te laag in (wens van de gedachten? hihi)
Een nieuwsbrief van Hobbydoos bracht me op het idee om hierover wat uitleg te geven.

Voor de prachtige deken op de foto heb je 24 bollen Drops Lima nodig.
Per bol van 50 gram 2,03 euro (nu een aanbieding bij de Hobbydoos)
Dan kom je op 48,72 voor het garen.
Dat is het dubbele van wat deze mevrouw in gedachten had.
En dan hebben we het niet gehad over luxe garen, maakloon, verzendkosten (en BTW).

Heb je zelf wel eens een deken gehaakt?
Wat waren de materiaalkosten voor jouw deken?
Natuurlijk hangt het ook van de grootte van jouw deken af wat hij kostte.

Voor wie de deken van de foto wil haken: 
bij Hobbydoos verkopen ze een totaalpakket met patroon: klik HIER.


Veel haakplezier,


Margaret

34 opmerkingen:

 1. Wel een prachtig deken maar ik zou toch iets meer vragen ,jaren geleden had ik een de prijs in de Phildar gevraagd om te heken en daar zeiden ze een frank de cm .Maar dat wil niemend betalen hé handwerk is eigenlijk niet te betalen er zijn veel mensen die niet weten hoeveel tijd men nodig heeft om iets te maken plus het materiaal.Men kan zelfs niet gratis naar de wc gaan zeg ik dan,wat zijn wij toch gelukkige mensen dat wij zoveel handwerken kunnen maken groetjes Marie-Claire

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als wij er vaak over praten en het anderen vertellen, dan gaan we het handwerk hopelijk meer waarderen. Ook het handwerk van vrouwen in Derde Wereldlanden, want voor hun werk geldt hetzelfde.

   Fijn weekend, Margaret

   Verwijderen
 2. Mooi dat je hier aandacht aan schenkt. Ik lees ook vaak zulke verhalen en snap niet dat handwerk niet op waarde wordt geschat. Inmiddels is toch wel (vrijwel) iedereen van mening dat het belachelijk is dat mensen in lage-lonen-landen uitgebuit worden voor soms €0,10 per uur en dat dat ècht niet kan, maar je buurvrouw, kennis, schoonzus, plaatselijk handwerkbedrijf of weet ik veel wie zou dat wel moeten doen.... Best vreemd in mijn ogen ;) Ik haak zelf hobbymatig en verkoop mijn spullen niet, maar ik vraag mij of waarom mensen ver onder minimumloon zouden wíllen werken? Als iemand het voor zulke bedragen wil hebben, moet ie zelf leren om het te maken misschien ;) Gelukkig kan ik in ieder geval van mijn mooie zelfgemaakte spullen genieten en heb ik nog zat op mijn wensenlijst om nog te maken. Groetjes, Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed dat jij denkt aan al die vrouwen in lage-lonen-landen. Van hen wordt verwacht dat ze prachtig werk leveren zonder een fatsoenlijk inkomen.
   Als iemand het voor dit bedrag wil hebben en het zelf gaat leren te maken, dan komt diegene erachter dat je het voor die prijs niet kunt maken.

   Geniet lekker van je hebby en van alles wat je maakt, Margaret

   Verwijderen
 3. Hahaha Margaret, volgens mij kun je dat (naast uitleggen) het beste maar doen: erom lachen!
  Het is heeel herkenbaar en geldt niet alleen voor handwerken, maar voor alles wat een handig persoon zelf kan maken. Anderen denken bijna altijd dat het dan ook niets kost, alsof inderdaad het materiaal wordt weggegeven. Als ik nog denk aan de verbazing van mijn schoondochter over de stofprijs voor haar bruidsjurk :-). Ik ging hem maken, dus het zou niet duur zijn dacht ze.
  Nee, goedkoop kan alleen met "slecht" materiaal en slavenloon! (Want ik mis in jouw verhaal nog het feit dat je goed/duur "gereedschap" aanschaft voor dit "werk").
  Nee, echt handwerk is "onbetaalbaar"!!!
  Lieve groet, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk is het goed om lekker te lachen om de gedachten van mensen dat handwerk goedkoop is. Wat zou het mooi zijn als veel mensen weer eens stof en garens kopen en zelf dingen maken. Dan gaan ze misschien anders aan kijken tegen kosten en inspanningen. Voor mensen in lage-lonen-landen misschien ook een steun in de rug.

   Fijn weekend, Margaret

   Verwijderen
 4. Helemaal gelijk ja ik haak of brei dan wel niet, maar ben van de naaiafdeling. Ik maakte al meerdere lapjesdekens, een paar thuis en een aantal op het werk. Men vergeet inderdaad wel eens hoeveel werk er in handgemaakte spullen gaat zitten. 150 lapjes snijden, knippen is heel wat werk en inderdaad zoals mijn bovenbuurvrouw hier al zegt...hoe zit het met het duur gereedschap. Een goede snijmat en rolsnijder waren al samen €50. Nu gebruik ik veel gerecykleerd materiaal, lakens, tafelkleden enzo maar ook die kosten geld en tijd om aan te schaffen. En in het knippen, uitzoeken, sorteren, locken, naaien, strijken, wassen gaan ook heel wat uurtjes zitten. Leuk dat je dit hier eens aan de orde stelt en hopelijk is de mevrouw waar het om gaat niet op haar tene getrapt als ze deze blogpost en reacties leest, maar heeft ze meer begrip voor handgemaakte items.
  Warme groetjes van Susan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als wij als creatievelingen hier meer over praten met iedereen die het wil (en moet) horen, dan gaan mensen de dingen weer meer op echte waarde en kosten schatten. Dat kan ook goed zijn voor de mensen in de lage-lonen-landen. Maak je zelf eens een kleed of kledingstuk, dan ga je toch anders tegen hun werk en inkomen aankijken.

   Fijn weekend, Margaret

   Verwijderen
 5. De prijs van handwerk wordt inderdaad onderschat. Daarom maak ik alleen voor vrienden en familie. Tegen het tempo dat ik haak is het al helemaal onbetaalbaar vrees ik haha.
  Groetjes Daisy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van de week besteed ik ook een keer aandacht aan de maaktijd, want ook daar leven veel misverstanden over. Lief van je om jouw werk te delen met vrienden en familie. Hopelijk waarderen zij jouw werk echt.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 6. Helemaal mee eens . Maar als je wat wilt verkopen moet het ook weer niet te duur zijn want dan verkoop je niks . Ik denk dan altijd maar , de tijd krijg je er toch niet uit en ik maak het ook voor mn eigen plezier .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor hobbyisten is het soms voldoende om (een deel van) de kostprijs van het materiaal terug te krijgen. Maar voor veel mensen in ons land en in lage-lonen-landen is het hun enige inkomen. Door hier vaak en veel met elkaar over te praten gaan mensen materiaal en het werk hopelijk anders waarderen.
   Ook ik maak mijn creatieve werk met plezier. Toch wil ik erbij stil staan wat het betekent als we allemaal voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Van mijn eigen creatieve werk kan ik kostprijs en maaktijd aangeven en delen om anderen een beetje wijzer te maken.

   Geniet met volle teugen van het lekker creatief bezig zijn.

   Fijn weekend, Margaret

   Verwijderen
 7. Helemaal mee eens . Maar als je wat wilt verkopen moet het ook weer niet te duur zijn want dan verkoop je niks . Ik denk dan altijd maar , de tijd krijg je er toch niet uit en ik maak het ook voor mn eigen plezier .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop dat steeds meer mensen echt nadenken over kostprijs en maakwerk/maakloon. We zijn er met zijn allen de afgelopen jaren aan gewend geraakt om voor (te) lage prijzen alles te kunnen kopen. Door over dit soort onderwerpen veel te praten met ieder die het horen wil, kunnen we met elkaar weer een beter beeld krijgen van de werkelijke waarde van spullen.

   Fijn weekend, Margaret

   Verwijderen
 8. Ja, is soms lastig. Ik heb laatst een babykamer bestelling gemaakt. Ik heb de mevrouw zelf de wol en katoen laten kopen, en ze koos zelf hele dure wol. Uiteindelijk heb ik een mutsjes, een paar slofjes, 2giraffen en 2ballen gemaakt plus een prachtige babydeken. Die deken zat qua uitvoering een beetje tegen, ik heb m denk ik wel drie keer gemaakt ;). Ik heb voor alles bij elkaar 65 euro gevraagd. 5 euro voor de knuffels en zo, en 35 voor het dekentje. Ik vond dat zelf een mooi bedrag waar ik zelf weer leuke wolletjes van kan kopen!!! Meestal vraag ik niet zoveel, wel het materiaal en dan ong. 5 euro voor een item, en meestal mag ik het overschot houden! Ik heb wel al een paar keer gehad dat mensen me het dubbele betaalden, dat is dan wel weer leuk.
  Maar het gaat mij eigenlijk ook wel om de lol van het maken, en dat ik weer wat nieuw garen kan kopen, of een leuk boekje of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stel je doet dit voor een inkomen. Er zijn zowel in ons land als in andere landen heel wat mensen voor wie dit de enige mogelijkheid is om een inkomen te krijgen. Mooi dat die mevrouw de materialen zelf kocht en zelf koos voor dure materialen.
   Daarna heb jij heel veel tijd en energie gestoken om mooie spullen te maken. Misschien kon deze mevrouw zelf niet haken. Andere mogelijkheid: ze had er zelf geen tijd voor door haar werk. Bereken eens (eerlijk) voor jezelf hoeveel uur je aan al deze spullen hebt besteed. En reken dan eens na hoeveel geld je kreeg per uur.

   Natuurlijk kun je het met plezier als hobby doen. Niets mis mee. Waar het mij om gaat is dat veel mensen helaas een verkeerde voorstelling hebben van de werkelijke kosten en inspanningen. Door het daaar met elkaar vaak over te hebben gaan mensen die ervan moeten leven het mischien ooit ook beter krijgen.

   Geniet met volle teugen van jouw hobby en van het materiaal dat je zo kon kopen.

   Fijn creatief weekend, Margaret

   Verwijderen
 9. Help! Denken mensen echt niet verder na?
  Helaas komt het me bekend voor. Mensen onderschatten de kosten ontzettend. Ze denken vaak dat je het wel "even"wilt doen (omdat je het toch zo graag doet).
  Alleen als je de kostprijs aan materiaal uitrekent en zegt wat dat alleen al kost, kijken ze je vaak al niet begrijpend aan.
  Laat staan wat extra's voor de (enorme) moeite.
  Ik ben nu de cal deken 2015 aan het doen. Ik haak hem van katoen.
  Dan koop ik de catania en scheepjes goedkoop in (2 euro, vaak zijn ze duurder).
  Uitgerekend dat ik ruim 40 bolletjes nodig heb.... ja, dat is de prijs.
  Je moet er wat voor over hebben.

  Ook ben ik op het moment een deken aan het haken voor m'n sponsorkind in Afrika.
  Maar dat doe ik gratis en met heel veel liefde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas weten veel mensen niet beter, omdat ze zelf geen materialen kopen en ook zelf geen handwerk maken. Daardoor hebben dezelfde mensen helaas ook geen idee van de materiaalkosten en inspanningen die mensen in andere landen moeten verrichten voor hun kleding, mooie interieurspullen en dergelijke.
   Wij creatievelingen kunnen het er vaker over hebben en zo een steentje bijdragen aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en beloning van mensen zowel in ons land als erbuiten voor wie dit hun werk en inkomen is.

   Wat lief dat je een deken haakt uit liefde voor jouw sponsorkind. Echt top.

   Fijn weekend, Margaret

   Verwijderen
 10. Wat grappig!
  Ik las je titel, zag de foto en dacht "wat? zo'n mooi deken voor zo weinig geld?" Ik zou het meteen hebben besteld, haha.

  Zelf heb ik een granny bloemenquilt gehaakt, kijk maar hier:
  http://www.homeiswherethedachshundis.blogspot.be/2014/11/granny-bloemenquilt-vol-liefde-en.html
  Kan je geloven dat ik er bijna een volledig jaar heb aan gewerkt? Met veel tussenpauzes weliswaar (wegens te weinig tijd). Als ik mijn werkuren in tijd moet tellen, wordt dit teken echt wel onbetaalbaar. Vooral ook omdat er hele verhalen achter zitten (van de momenten waarop ik eraan heb gewerkt).
  Onbetaalbaar dus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een prachtige deken. Dat is echt veel werk. Ik kan me voorstellen dat je er zo lang mee bezig bent geweest. Echt onbetaalbaar, maar zo waardevol en zo mooi. Juist door de verhalen die aan de deken kleven, is hij extra bijzonder. Door de mooie foto's van de deken laat je al jouw lezers en volgers even fijn meegenieten van zoiets prachtigs.

   Lieve groetjes, Margaret

   Verwijderen
 11. Altijd lastig! Ik verkoop voornamelijk knuffels, daarbij doe ik de materiaalkosten x 2. Dat is dan excl. verzendkosten. Met grotere haakwerkjes als een deken doe ik dat ook gewoon. Het is dan graag of niet ;-)

  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op jouw manier krijg je bovenop de materiaalkosten in ieder geval iets extra's. En vaak worden de knuffels gekocht door mensen die zelf geen tijd hebben om zoiets te maken of die zelf niet kunnen haken of breien.
   Mensen die jouw werk waarderen hebben dat bedrag er vast voor over.

   Veel haakplezier, Margaret

   Verwijderen
 12. Mensen hebben idd geen idee dat haken best wel een dure hobby is. ik had voor mijn verjaardag Lammy Hawaï garen gekregen voor een deken. 65 euro. Het is absoluut niet goedkoop. Zeker niet als je garen wilt van hoge kwaliteit. Het is lastig maarja, je kunt het ook niet voor minder doen. haha.

  Fijn weekend,
  Groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voordeel van kwaliteitsgaren is dat het vaak fijner aanvoelt en ook na het wassen mooi blijft.
   Jij hebt mooi garen gekregen voor een deken. Daar werk je vast met veel plezier aan.

   Veel haakplezier, Margaret

   Verwijderen
 13. Het is inderdaad heel lastig er een prijs aan te hangen, en dan nog niet gesproken over de tijd dat je ermee bezig bent! Ik ben ook zo iemand, net als Vera de Gries, dat als ik iets verkoop ik het dubbele van de benodigdheden vraag. Zo kan ik er altijd nog één voor mezelf maken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Slim idee om zo in ieder geval iets extra's over te houden aan jouw mooie werk. Zo kun je er één voor jezelf maken (en eventueel weer verkopen). Van het andere bedrag kun je weer iets nieuws ontwerpen. Zoals een extra vriendje voor al jouw leuke dieren.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen
 14. Reacties
  1. This post hopefully let people appreciate our crochet work more.

   I wish you a nice weekend, Margaret

   Verwijderen
 15. Goede post! En (dat zie je ook aan de reacties) een actueel onderwerp waar wij met z'n allen regelmatig mee worstelen. Mijn grote dekens (1-persoons of bijna 1-persoons) kostten me tussen de 60 en 100 euro aan materiaal. En dan heb ik het over (kwaliteits)acryl. Er zijn prachtige garens waar ik graag een deken van zou maken, maar dan zit je soms aan het dubbele. Laten we het over maakloon maar niet hebben... tot nu toe heb ik alleen dekens gemaakt voor mensen waar ik veel van houd en waarvan ik weten dat ze mijn werk waarderen. Die mensen hoeven ook geen maakloon te betalen. Mijn 'loon' krijg ik in natura; als ik zie dat ze met liefde gebruikt worden :-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed om soms wat te rond te vertellen over de materiaalkosten en over de hoeveelheid tijd die het je kost om zo'n prachtige deken te maken. Dan gaan misschien meer mensen het werk op echte waarde waarderen. En niet alleen van ons, maar ook van al die vrouwen in derde wereldlanden, die zeer hard werken voor een beetje salaris.

   Lief dat jij jouw dekens aan mensen geeft van wie je houdt én die jouw werk echt waarderen.

   Fijn weekend, Margaret

   Verwijderen
 16. Als iemand my vraagt om iets te maken, mogen ze zelf het garen kopen, en een boek, als ze een patroon hebben...ik hou de wol die over is, en what de wol kost, betalen ze mij ook, en als het goedkope wol is dan kost het "zoveel" per 50 gram...(ik woon in Australia dus ik vraag dan nooit minder dan $3.00 per 50gram...en meestal komen ze niet terug, want het is altijd te duur, zeggen ze!
  Maar dat is wel goed, want meestal is het iets heel groots en, zoals al meer hier hebben gezecht, denken ze dat het niets zou kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Knap dat je het op deze manier oplost. Niet iedere creatieveling durft dit. Terwijl het eigenlijk gewoon is om netjes de kosten te betalen als iemand graag handwerk koopt.
   Misschien helpt het als meer mensen met elkaar praten over de kosten en het werk. Dan leren mensen die niet creatief zijn alles beter waarderen.

   Wat leuk dat jij vanuit Australië mijn blog bezoekt. Spreek jij Nederlands?

   Lieve groetjes, Margaret

   Verwijderen
 17. Ik kreeg vorig jaar een vraag om twee tapijten te gaan haken. Ik durfde daar ook niet veel voor vragen, maar na berekening deed ik het toch. De dame in kwestie betaalde perfect en stelde er gaan vragen bij. Dus iemand die je werk echt apprecieert, zal er wel de prijs willen voor betalen.
  Ik heb ook de indruk dat het 'meer vragen' makkelijker gaat als je de persoon totaal niet kent. Als je begrijpt wat ik bedoel...
  Groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk als iemand jouw creatief werk op waarde schat en daar een nette prijs voor wil betalen. Misschien heb je gelijk dat je makkelijker een nette prijs vraagt aan iemand die je niet kent.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...