10 maart 2016

De grootste gehaakte deken ter wereld

De Mix 'n Match CAL en de Lossen & Vasten CAL zijn in de 9e week.
Misschien ben jij ook bezig met een van deze dekens.
Het worden flinke lappen.
Toch is het niets vergeleken met de deken van Moeder India's haakkoninginnen.

Op de foto's zie je hun haakwerk.
Dit is 's werelds grootste deken ooit gehaakt.
Zij haalden hiermee eind januari 2016 een Quinness World Record.

De deken is anderhalf voetbalveld groot.
Hij werd in  Chennai in India in elkaar gezet.
Meer dan 2000 mensen uit 14 landen haakten mee.
Na het behalen van het world record is de deken geschonken aan een goed doel.

Het lijkt me super om mee te helpen aan zo'n wereldrecord.
En dan alle dekens beschikbaar te stellen voor de ontheemde vluchtelingen.
Voorlopig haak ik nog even verder aan mijn CAL-dekens.


Fijne dag,


Margaret

12 opmerkingen:

 1. Nu wordt er gewerkt aan de verbetering van dit record, in Nederland! Het streven is om dit in 2018 voor elkaar te krijgen, dan is Leeuwarden de culturele hoofdstad, en ze willen 'm wel vijf voetbalvelden groot maken! Hier is een link naar de website met informatie: http://www.paletgroep.nl/samenhaken/. Ik haak volgende week weer aan in de bibliotheek, daar is een keer per maand een haakgroepje :-)
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Akkelien was me voor, die info over Haak maar aan wilde ik ook met jou delen. Gefeliciteerd met je gewonnen prijs bij Annemarie's haakblog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. OMG!!!
  En wat leuk om Akkeliens' reactie te lezen!
  Lieve groetjes,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als deze hele grote deken naar een goed doel gaat, vraag ik me af of ze ze dan weer allemaal van elkaar gaan halen anders heb je er toch niets aan.
  Ik houd het wel bij mijn enkele dekens. Meestal ook voor een goed doel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tjonge, wat een joekel! En net als Corrie denk ik 'gaan ze nu al die stukken weer los maken?'

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Allemachtig, wat een enorme lap!!! En dan al die mensjes er op bezig zien :-). Ik denk dat het grotendeels ter plekke aan elkaar is gezet en ook ter plekke weer wordt losgemaakt. Hoe vouw je anders een deken van 1,5 voetbalveld op LOL.
  Nu wordt het wel spannend om dat Nederlandse product in 2018 te zien. Waarschijnlijk op een heel weiland! Of zouden ze een weiland als maat hebben genomen, daar moet je tevoren wel over nadenken natuurlijk :-).
  Groetjes, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo een groot deken heb ik nog nooit gezien ,maar het ziet er wel mooi uit groetjes Marie-Claire

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste allemaal,
  Wat leuk om al deze berichten en reacties over "de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld" te lezen.
  Even een update:
  In 2014 (Leeuwarden) was de start bovenop de Oldenhove toren, daarna veroverden we in 2015 de provincie Friesland, en reden we vorig aar (2016) rond met de haak-aan-caravan in Nederland . 2017 is het Europa jaar en haken we internationaal aan.
  In 2018 komt alles weer terug naar Leeuwarden om dan uiteindelijk door samen te werken de allergrootste gehaakte deken van de wereld te maken.

  In augustus waren we te zien in Hart van Nederland op SBS6.
  http://www.hartvannederland.nl/nederland/friesland/2016/nederland-haakt-een-deken-van-vijf-voetbalvelden/

  Wat is de bedoeling?
  In 2018 - als Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa is- willen we als Nederland de wereld laten zien wat "Iepen Mienskip"(het thema van dat jaar) is door de grootste gehaakte deken van de wereld neer te leggen die de kracht, warmte, diversiteit, verbondenheid en kleurrijkheid van onze samenleving visualiseert.

  Die grote deken bestaat uit (naar wij streven) 10.000 stuks gehaakte éénpersoonsdekens die op de hoeken aan elkaar gekoppeld worden. Na de uitdaging worden de dekens geschonken aan Goede Doelen die de dekens rechtstreeks uitdelen aan mensen die ze nodig hebben. Op deze manier loopt de "rode draad" door van het bolletje wol waarmee je begint tot de mens die de deken ontvangt.

  Waarom is het belangrijk?
  In de vaart der welvaart zijn we het samen uit de samenleving vergeten mee te nemen. Juist nu ontdekken we als burger in de transformatie hoe belangrijk, nuttig en waardevol een sociaal netwerk is. Maar hoe deden we dat ook al weer? Hoe onderhoud je zo'n netwerk en wat kan je er mee? Door samen te haken deel je tijd en kennis met elkaar en leer je elkaar op zodanige wijze kennen dat je elkaar (indien nodig) hulp kan vragen en kan bieden.

  Je kan op 3 manieren meedoen:


  Ten eerste kan je één of meedere granny squares haken in de maat 10x10 cm (die koppelen tot) en gehaakte lappen van 20x20 cm, 40x40 cm, 100x70 cm of 100x140 cm en die opsturen naar de inleverpunten in de buurt. Zie hiervoor op de facebookpagina.

  Ten tweede kan je ook met een groep, je buren, vrienden, sportclub, zangkoor, tuinvereniging of collega's samen een deken haken. Materiaal, kleur en patroon zijn vrij naar keuze als de maat van de deken van 140x200 cm is. Ook deze dekens kan je inleveren bij een inleverpunt.

  Tenslotte kan je je talent of netwerk inzetten als je niet kunt/wilt haken. We zoeken naar mensen die ons helpen bij communicatie, logisitiek, patronen, events, etc.

  Iedereen kan meedoen, iedereen is van waarde!
  Op Malta, Spanje, België, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, USA, Canada, Thailand en Nieuw-Zeeland wordt ook aangehaakt. Regelmatig ontvangen van hen dekens voor het project.

  Kijk op:
  Op de facebookpagina @samenhaken (alias voor Haak je aan? Haken is verbinden) staat alle info, events en weetjes.
  Op de facebookpagina @GGDW2018 (alias voor De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld) staan de foto's van de dekens die al klaar zijn. Inmiddels ruim 1700 stuks
  Elke dag is er een "deken vd dag" op Twitter via #GGDW
  We gebruiken ook Instagram via GGDW2018.

  Projecten:
  Elke maand doen we met de haak-aan-caravan (alleen de transportkosten) een provincie aan. s Morgens is er "Koffie met Haak" voor ontmoeten en aanhaken op een plein, bij een club of organisatie en s middags is er "Granny&Tea" bij een verzorgingshuis, ouderensoos of seniorenclub.

  Stadsdekens

  voetbaldekens

  vlaggen-dekens

  Trots op-dekens

  Kerkendekens.

  Een Friese groet,
  Esmeralda de Vries

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow, wat een actie. Wat pakken jullie het groots aan. Mag ik jouw verhaal in een apart berichtje nog eens vertellen? Mogelijk lezen dan meer mensen het en krijgen jullie nog meer respons.

   Groetjes, Margaret

   Verwijderen

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...